MPASI : Konvensional VS Baby Led Weaning

Sejak Ib’ham berumur 4 bulan saya sudah browsing sana sini & mulai mempersiapkan peralatan perang untuk membuat bubur & puree untuk menghadapi segala keriwehan dalam mempersiapkan makanan untuk jagoan kecil saya untuk 2 bulan ke depan. Namun seminggu sebelum Ib’ham berumur 6 bulan, saya menemukan metode pemberian makanan pada bayi yang dikenal dengan nama ‘Baby Led Weaning‘.

What is Baby Led Weaning?

Baby-led weaning (often abbreviated to BLW) means forgetting baby purées and weaning spoons and simply letting your baby feed himself. Many parents unconsciously choose baby-led weaning, particularly with second or subsequent children. Babies love to copy their older siblings and try to grab food from their plates and are often much happier if they are allowed to feed themselves. *sorce from here

Saya juga browsing2 ke sana kemari di YouTube untuk mengetahui lebih jauh ‘bentuk’ dari BLW ini dan saya sangat tertarik dengan metode BLW setelah membaca :

What are the benefits?

Gill Rapley, a health visitor for 25 years, has a personal interest in baby-led weaning. She believes that babies who are allowed to feed themselves by being offered a selection of nutritious finger foods can easily join in with family meals from the start, and are less likely to refuse foods or become fussy eaters as they grow older. She considers that many childhood feeding problems stem from a child’s unwillingness or inability to accept foods which require chewing, and that these problems become apparent when babies move from purées to “second-stage” foods which contain lumps. She also suggests that the baby food industry puts unnecessary pressure on parents to introduce puréed foods into their babies’ diets at an early age (Rapley, 2006). *Source from here

Apakah bayi tidak tersedak??

Parents (particularly those who have weaned older children on to pureed foods) understandably worry about the possibility of babies choking or gagging. Gill Rapley argues that as long as babies can sit upright, the fact that they can handle their own food and move it to the back of their mouths means the risk of choking is minimal. However, it is important to remember that babies should never be left unattended when eating. *Source from here

Metode yang saya pakai?

Setelah ngobrol banyak dengan dr. Jola (salah satu teman dari Indonesia yang juga tinggal di Trondheim), akhirnya saya memutuskan untuk memakai 2 metode : konvensional & BLW. Terdengar rakus yah?? Saya memang ga mau rugi euy…hihihi.. 😛 Pertimbangan saya adalah (dikutip dari email dari dr. Jola) :

Metode BLW dan conventional ini sebenernya sama bagusnya dari segi kesehatan jadi gak masalah mo pake yg mana.

Kelebihan BLW adalah lebih gampang buat mums, and bayi jg bisa kenal macam2 makanan langsung. Bayi jg terlatih makan sendiri and not so picky.

Keuntungan conventional adalah bayi lebih tau rasa yg enak karena kita bisa memasukkan sedikit rasa. Ibu jg bisa mencampur berbagai macam makanan (misalnya bubur yg didalamnya udah ada kaldu dan hati ayam plus sayur) dan bayi bisa dapat lebih banyak vitamin. Kebayang kan kalo bayi harus makan semua pake metode BLW, klenger deh tuh bayinya.

Mulailah petualangan saya & Ib’ham di dunia makanan 🙂


Advertisements

About tisyonk

A late-aged girl who just realized that destiny has made her to be a woman ^_^
This entry was posted in MPASI, Parenting. Bookmark the permalink.

3 Responses to MPASI : Konvensional VS Baby Led Weaning

  1. rie says:

    lagi tag-surfing, eeh.. ga sengaja ketemu blog TiSa 🙂
    btw, naksir deh sama cardigan Ib’ham. hehee..

    @riri

  2. info yang sangat bermanfaat.
    Silahkan mampir ke Blog saya di
    http://airalkalinesehat.wordpress.com

    Saya menyediakan produk NANO ALKALINE WATER SYSTEM, mampu menyediakan bukan sekedar air biasa melainkan air sehat mampu menyembuhkan berbagai macam penyakit

    terima kasih

  3. bunda alf says:

    blogwalking… ib’ham lucuuu…salam kenal dari alfis… :).. lagi cari temen sesama WP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s